nyomtatás küldésA A betűméret

Pannon Kapu Kulturális Egyesület FIKUSZ Ifjúsági Közösségi Tér, Szentgotthárd

Település lélekszáma: 8.953 fő

Ifjúsági feladatellátás
Ifjúsági Közösségi Tér

Cím:
9970 Szentgotthárd, Széll K. tér 7.

Honlap:
www.pannonkapu.hu

E-mail:
muvhaz kukac sztgnet pont hu

Telefon/fax.:
94/554-106

Nyitva tartás:
Az iroda ügyeleti rendje szerint (változó)

Közvetlenül az osztrák határ mentén, a szlovén határ közelében a megye délnyugati csücskében, a Rába és a Lapincs összefolyásánál fekszik. A magyar-osztrák-szlovén államhatár közelében áll a három nemzet kultúráját, hagyományait és lakóit egyesítő település. A várost délről az Őrségi Nemzeti Park határolja.
Szentgotthárdot III. Béla alapította 1183-ban, francia cisztercita szerzetesek betelepítésével. /bár egyes feltételezések szerint már létezett itt egy település, mely templomának védőszentje Szt. Gotthárd, bajor bencés apát, püspök lehetett, s neve úgy beivódott a köztudatba, hogy a ciszteri monostor is a Szentgotthárd nevet kapta.) Ők felépítették kolostorukat és virágzó uradalmat hoztak létre 275 km2-nyi területen tervszerű gazdálkodással és jelentős királyi támogatással. Meghonosították az ipart, megtanították a lakosságot a kereskedelemre. A majorságok jobbágyfalvakká fejlődtek, lakói jómódban éltek, állattenyésztésük virágzó volt. A településre ma is jellemző forma a XVII. sz.-ban kezd kialakulni. A templom és a kolostor építését 1740-ben kezdték el, melynek tervezője Pilgram Ferenc Antal volt.
1980-as évek elején vetődött fel a magtártemplom hasznosításának ügye. Akkor úgy döntöttek, hogy itt kerüljön kialakításra a város Színház épülete. 1988. október 4-én került sor a színház ünnepélyes átadására.


 

nyomtatás küldés» lap tetejére


Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Kapcsolat

AGORA - LOGO Ifjúsági Szolgálat
9700 Szombathely, Március 15.tér 5.
Tel.: +36 20 244-7381
www.vasvili.hu
logo kukac agora-savaria pont hu