nyomtatás küldésA A betűméret

Gersekarátért Baráti Kör Ifjúsági Klub és Információs Pont, Gersekarát

Település lélekszáma: 709 fő

Ifjúsági feladatellátás

Cím:
9813 Gersekarát, Honvéd u. 2.

Honlap: -

E-mail:
gerseinfopont kukac freemail pont hu

Telefon/fax:
06/94/574-032, 06/94/574-033

Nyitva tartás:
Kedd: 14.00 - 18.00
Szerda: 14.00 - 18.00
Csütörtök: 14.00 - 18.00
Péntek: 16.00 - 20.00
Szombat: 9.00 - 12.00; 14.00 - 20.00
Nyitvatartási időn kívül igény szerint, előzetes bejelentés alapján.

Gersekarát Vas megyében, a Vasvári kistérségben található. A két községrész: Gerse és Karátföld, Gerse első okleveles említése 1272-ből, Karátföldé pedig 1313-ból származik. A két falut 1950. október 1.-én Gersekarát néven egyesítették. Gersekarát intézményei révén egy mikrotérség központja. A község 3 település (Gersekarát, Sárfimizdó, Telekes) körjegyzőségi központja. A faluban postahivatal, orvosi rendelő, fogászat, védőnői szolgálat, napközi otthonos óvoda, 8 osztályos általános iskola, sportcsarnok, művelődési ház, könyvtár és Teleház működik. A falu határában lévő 33 ha-os Sárvíz tó, valamint két elő-tározója kedvelt kirándulóhely, horgászparadicsom. A tó vize fürdésre és vízi sportok űzésére is alkalmas. A község határában szőlőhegyek találhatók.

 

MŰVELŐDÉSI HÁZ - INTEGRÁLT KÖZÖSSÉGI ÉS SZOLGÁLTATÓ TÉR  GERSEKARÁTON

Megújult és bővült a közösségi tér

December 17-én, szombaton két órakor kezdődött a település Művelődési házának fejlesztéseként létrejött Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) átadó ünnepsége. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati felhívásán elnyert több mint 50 millió forintból az 1963-ban épített Művelődési Ház hátsó része tetőterének beépítésére, a meglévő épület korszerűsítésére és akadálymentesítésére került sor.

2010 augusztusában a pályázó Gersekarátért Baráti Kör és a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező Tender Kft. közötti vállalkozási szerződés aláírása után az ősz folyamán kezdődtek a beruházási munkálatok.

 Az előzményekről

Gersekarátért Baráti Kör egyesület a helyi Önkormányzattal együttműködve 2008-ban nyújtott be pályázatot az FVM IKSZT cím elnyerésére kiírt felhívására, ahol a pályázat kedvező elbírálásban részesült. A cím elnyerése után a második fordulóban, 2009-ben lehetőség volt a beruházás megvalósítására pályázni. Az egyesület pályázata sikeresen szerepelt, ennek eredményeként támogatásban részesült. Mivel civil szervezet pályázott, így a pályázott összeg 100%-át megítélték támogatásként. A beruházás nagyságát tekintve a pályázónak, a helyi önkormányzat támogatásával még így is ki kellett közel 3 millió Ft önrésszel és ugyanilyen értékű saját munkával egészíteni a költségeket.

 Az IKSZT beruházásról

A település központjában elhelyezkedő Művelődési Ház jobb és zavartalanabb kihasználtságát biztosítja a meglévő épület helyiségei egy részének átalakítása, funkciójuk átszervezése, illetve a tetőtér beépítése. Például a Teleház és eMagyarország Pont az igénybevevők által kinőtt helyiségből egy tágasabb térbe került. Az épületben kialakításra került egy Ügyfélszolgálati pont a különböző szakemberek, mint pl. falugazdász, MNVH képviselője, kistérségi koordinátor, családsegítő, gyermekjólétis, megyei, regionális civil és ifjúsági szolgáltató központ, megyei kamarák munkatársai számára, ahol a helyiek könnyebben intézhetik ügyeiket. Az IKSZT-ben szervezetük működéséhez külön irodahelyiség és információs pont, illetve programjaik szervezéséhez külön klubhelyiség áll a fiatalok rendelkezésre. A tetőtérben két helyiséget kapnak a településen működő civilszervezetek, jelenleg 9 bejegyzett szervezet tevékenykedik, ebből ötnek a Művelődési Házban van a székhelye. Az épületben a beruházás után zavartalanabbá válik a különböző csoportok működése, így pl. a zeneiskolai csoport, a két makettépítő kör, a kézműves klub, a tánccsoportok, a kötélugrók kényelmesebben tarthatják foglalkozásaikat. A tetőtérben kialakítandó 30-40 fő befogadására alkalmas helyiség egészségfejlesztési előadások és foglalkozások, továbbá közösségfejlesztési programok megvalósításra lesz alkalmas. A fejlesztés révén megoldódnak különböző szakmai és technikai eszközök, dokumentumok tárolásának gondjai is, hiszen három tároló helyiség is kialakításra került.

Az épület akadálymentesítése, a parkoló és a kerékpár-babakocsi tároló építése nagyban hozzájárul az intézmény használhatóságához és komfortosságához. A gazdaságosabb működést segíti az elektromos hálózat fejlesztése, a fűtési rendszer korszerűsítése és az épület külső szigetelése.

Az IKSZT működtetése 

Az IKSZT szolgáltatásait az önkormányzat és az egyesület által foglalkoztatott munkatársak, illetve önkéntesek látják el.  Ennek eredményeképpen megnövelhető a nyitvatartási idő. A Művelődési házban működő civil szervezetek a helyiségek és infrastruktúra használatának fejében tevékenységükkel hozzájárulnak az intézmény működtetéséhez és fenntartásához. Ezzel az együttműködéssel csak a településen élők járnak jól, mert a szervezeteken keresztül egyre többen érzik azt, hogy az egész épület a közösségé, így bátrabban számolnak vele. Mivel  az emberek magukénak érzik az épületet, így jobban vigyáznak rá. A Művelődési ház most is egy olyan nyitott közösségi térként működik, ahova a különböző életkorú, érdeklődési körű, műveltségi szintű emberek - a házirend betartásával a nyitva tartási időben - bármikor bejöhetnek. Ezt a folyamatot kívánja továbberősíteni az egyesület és az önkormányzat az IKSZT működtetésében és fenntartásában is.

Várt és remélt eredmények a beruházás megvalósítása után

A pályázó szervezet célja a fejlesztéssel, hogy a kialakított IKSZT épülete alkalmas legyen olyan szolgáltatások és lehetőségek kínálására, amelyekkel hozzájárul a helyi lakosság életminőségének javításához. Az IKSZT ne csak, mint tér töltsön be integráló szerepet, hanem közösségépítő és formáló szerepe is legyen. Az IKSZT kialakítása egy minőségi előrelépést jelent az itt élők számára, a közszolgáltatások hozzáférhetővé tételével helyben lehetővé válik a mindennapi ügyek intézése; a közösségi, művelődési és szórakozási igények kielégítése. A településen élők ezzel időt és pénzt takarítanak meg, és több idejük marad a családjukra és a közösségre. Az IKSZT a lakosok kezdeményezései megvalósításához megfelelő színteret biztosít, és igazi inkubátorházként működik. Az IKSZT működése hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság a használatával a vidéki élet előnyeit megtartva, leküzdje a hátrányokat (nagy távolság, alacsony kínálat, színvonal). Azzal, hogy helyben is elérhetővé, megvalósíthatóvá válik szinte minden, erősödik a közösséghez való tartozás, a helyi identitás, s ez által élhetőbbé válik a település, csökken az elköltözők száma.

 Ferencz Lászlóné, Gersekarátért Baráti Kör elnöke


 

nyomtatás küldés» lap tetejére


Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Kapcsolat

AGORA - LOGO Ifjúsági Szolgálat
9700 Szombathely, Március 15.tér 5.
Tel.: +36 20 244-7381
www.vasvili.hu
logo kukac agora-savaria pont hu